Hank Kok
Wij hebben de problemen met de koppelingen van Chinese minibike's eens goed bekeken, en waren van mening dat die wel voor verbetering in aanmerking kwam.
Er zijn namelijk een aantal dingen die niet kloppen:
* Frictie materiaal is van een niet al te beste kwaliteit
* De veertjes zijn binnen korte tijd hun veerspanning kwijt.
* De schoentjes te licht zijn.
* De koppelings kom te weinig koeling krijgt.
* Er over het algemeen met een te grote vertanding op indoor banen gereden wordt.
* En er afstellings problemen zijn.
* En er bikes tussen zitten die niet het vermogen hebben om tijdens het wegrijden of bocht uitkomen de koppeling door de slip heen te trekken.
Wij zijn hier eens over na gaan denken, en bekeken wat voor oplossingen er binnen onze mogelijkheden lagen, en we hebben een aantal oplossingen gevonden en uitgetest.


Schoentjes Een ander frictie materiaal van een betere kwaliteit, we hebben vooralsnog twee typen materiaal: A en B.
Type A normaal frictie materiaal goede grip, goede slijtvastheid bij een goed afgestelde koppeling minder temperatuur bestendig.
Type B hoogwaardig frictie materiaal speciaal ontwikkeld voor slip koppelingen, goede grip temperatuur bestendig, beste resultaat bij een kom temperatuur van 80 Gr, zal alleen bij hoge temperaturen niet verbranden
Aanpassen schoengewicht
Uit testen met de koppelingen is gebleken dat het gewicht van de schoentjes sterk van invloed is op de werking van de koppeling.
Het toevoegen van gewicht aan het schoentje is niet zo gemakkelijk, vanwege de beperkte ruimte, vandaar de ontwikkeling van gewichts plaatjes, deze kunnen op de bestaande schoentjes gemonteerd worden.


Hier een setje gewichts plaatjes met bevestigings boutjes ------------ er zijn drie gewichten te verstaan: wit 1 mm dik 2 Gram -- rood 1,5 mm dik 3 Gram -- blauw 2 mm dik 4 Gram.


In het schoentje wordt een gaatje van 3 mm geboord, en het plaatje wordt vastgezet met een boutje, tevens is het mogelijk om met een combinatie van plaatjes te werken om het juiste gewicht te verkrijgen, ook kan aan het einde van het plaatje nog een boutje gemonteerd worden om exta gewicht aan te brengen.

Dit is een koppeling voorzien van extra gewicht.
De nieuwe koppelingen zal standaard worden uitgerust met een setje gewichtjes.
Daarnaast is er ook een gewichts setje bestaande uit 3 stuks plaatje wit, 3 stuks plaatje rood, 3 stuks plaatje blauw en bevestigings boutjes, met dit totaalsetje kun je je koppeling echt naar eigen wensen afstellen.

Schoentjes met (normaal) frictie meteriaal.

Schoentjes met hoogwaardig frictie materiaal en gewichts plaatje.
Veren We hebben zelf veren laten ontwikkelen van een betere kwaliteit materiaal en gaan dus langer mee, (niet eeuwig)

Links een nieuwe veer. Rechts een veer waar de veerkracht uit is.
Koppelings kom Deze is aan te passen waardoor er meer lucht op de koppelings kom kan komen, en er dus een beter koeling verkregen wordt, ook zal bij de bikes met een kuip er een soort lucht haper op moeten komen om wat rijwind naar het koppelings huis te krijgen.

Aangepast koppelings huis.
Tandwielen Standaard wordt er gereden met een tandwiel verhouding van 6 voor en 68 achter, wij adviseren om dit te veranderen naar 6 voor en 74 achter.
Het is de bedoeling dat wij deze koppelingen zoals hierboven vermeld gaan aanpassen.
Wie geïnteresseerd is kan een mailtje naar ons sturen, krijgt u van ons een mail terug met uitgebeide info over dit alles.
In rijden van de koppeling.
Hier nog wat tips voor het inrijden van een nieuwe koppeling:
Kontroleer ten eerste je koppelings kom op oneffenheden en braamen, is de kom niet spiegel glad, dan moet je deze opschuren met schuurpapier korrel 400 of hoger, als de kom dan mooi glad is doe je het nog een keer maar dan met een beetje olie erbij, hierdoor wordt hij echt spiegelglad.
LET WEL als je olie gebruikt hebt dat je de kom weer goed ontvet met remreiniger of tinner ER MAG GEEN OLIE ACHTERBLIJVEN
Zet de koppeling op het toerental waar hij ongeveer op moet staan, dus zeker niet te laag dit geeft alleen maar extra slip dus te veel warmte.
Ga zeker geen 10 proefstarts achter elkaar maken wat dan rook je dus de koppeling zo op.
Laat de koppeling eerst een paar keer warm worden (rond de 80 Gr) (dus niet bloed heet) en laat hem weer rustig afkoelen, doe dit door je bike met het voorwiel tegen de muur te zetten en een beetje gas geven zodat de koppeling gaat slippen.
Als je dit een aantal keer gedaan hebt, ga je rustig rijden met je minibike.
Je trekt een keer op uit stilstand (eventueel een beetje bijsteppen) en dan rustig rijden gas geven tot de koppeling vastzit en zo een poosje rijden en dan weer gas los en weer rustig optrekken (de bike wel laten rollen dus niet stil gaan staan).
Dit moet je een 15 min doen, en in de gaten houden dat de koppeling niet te warm wordt.
De schoentjes moeten de kans krijgen om zich te vormen naar de kom.
Ga bij Carbon of Keflar schoentjes niet aan de voering schuren, hier worden ze namelijk ruw van en je onderbreekt de structuur van het voerings materiaal, tevens is het een beetje zonde van de voering je hebt het tenslotte allemaal betaald.
De voering moet zelf de vorm aannemen en uiteindelijk wordt de oppervlakte glad, en dan is het schoentje goed ( het wil nog niet zeggen dat hij overal aangrijpt maar dat komt vanzelf).
Als er uiteindelijk gladde kanten aan de schoentjes komen ga je de koppeling op het juiste aangrijp toerental zetten.
Dan kun je er langzaam aan mee gaan rijden zoals het moet.
Blijf ten alle tijden opletten dat je koppeling niet te warm wordt, denk je dat je wat ruikt van uit je koppeling stoppen en af laten koelen.
Kies de juiste tandwiel verhouding, dit hangt af van de baan en je eigen gewicht (dus ga niet voor alleen maar topsnelheid)
Kontroleer regelmatig je koppeling op slijtage en let er op dat hij niet in aangrijp toerental verandert, gebeurdt dit wel moet je je koppeling nastellen.
Zorg er voor dat er tussen het schoentje en de kom in ruststand niet te veel ruimte komt door slijtage, namelijk dan wordt de veer extra zwaar belast. deze ruimte mag liggen tussen de min 0,6 en max 1,2 mm
Is dit wel zo, dan het schoentje omhoogzetten of een kleinere kom diameter gebruiken.
Tevens licht het ook aan de bike of deze van onderuit goed trekt, namelijk hoe hoger het aangrijp toerental hoe meer warmte ontwikkeling, hoe groter de slijtage.
Maar staat de koppeling te laag dan kan de bike niet oplopen in toerental en blijft de koppeling slippen, en ook dan te veel warmte ontwikkeling.
Oke dit was het wel zo'n beetje dacht ik, als je dit allemaal in acht neemt dan moet het goed komen.
Groeten Hank Kok.
hankkok@hetnet.nl