Ik ben aan m'n zevende motor toe en heb daarvoor een vijtal brommers gehad. Als ik van plan ben een motor te kopen let ik op volgende zaken:
De woning van de verkoper zegt al veel over de verkoper zelf. Is het een proper en net huisje of is het er een echte zwijne stal?
Ik kijk vooreerst naar de algemene staat van de motor. Staat hij mooi zuiver? Nergens valschade?
Speling op balhoofd controleren. Zet de motor op een middenbok en draai het stuur heen en weer. Gaat dit soepel? Zoniet, dan zijn de lagers ingesleten van het balhoofd en dat duidt op onzachtaardig gebruik (wheelies) of hoge kilometerstand.
Zit er niet te veel speling op de remklauwen, remhendels, ... Vertonen de kabels van de remmen al veel knikjes, dan zijn ze hoogst waarschijnlijk al veel aangespannen ...
Zijn de remschijven niet al te veel ingesleten? Er mogen geen diepe krassen in de schijfjes zijn.
De staat van de banden. Mooi rond of vierkant afgesleten ...
Het blokje: vettig of mooi droog? De uitlaat ... staat die vast, verliest deze nergens druk ... Zit die onder vieze vette olie (een klein beetje aan het uitlaateinde is normaal) ... ?
Voel je nog duidelijk compressie? Keert de trekstarter soepel terug? Hoor je nergens een onregelmatig rateltje?
Hoe zit het met het kuip? Valschade? Scheurtjes? Verdoezelde herstellings sporen ...
En als je bij de verkoper bent, voel dan eerst aan het blokje. Staat het warm, dan is het mogelijk dat de verkoper eerst het motortje warm gereden heeft voor jij er was ... kan duiden op een slechte starter ...
Olie rond de cilinderkop is uit den boze ... lekke koppakking. En als het motortje draait, hou je hand even dicht bij de bougie (ontstekingskaars). Je mag geen luchtverlies voelen ...
En probeer zeker eens een testritje. Een twee takt rookt aardig wat bij een koudstart. Maar na enkele honderden meters moet het toch de helft schelen. En draait het blokje mooi stationair? Gaat het gretig in de toeren bij een flinke dot gas?
Hoe zit het secundaire aandrijving: ketting en tandwielen. Zoals reeds eerder geschreven: de tandwielen mogen geen "ninja sterren" zijn. De ketting en het achterwiel moet mooi lopen, zonder haperingen, zonder knelpunten. De ketting moet lichtjes ingevet zijn, maar niet aangekoekt (te veel smeermiddel trekt alleen maar vuil en zand aan).
Hoe zit het met de koppeling? Moet het blokje eerst veel toeren maken om dan pas te "trekken" of pakt de koppeling reeds vroeg op en blijft ze mooi "kleven" zonder te haperen of door te slippen?
En kijk even naar de onderkant van de voetsteuntjes. Hebben deze al eens tegen het asfalt geschraapt?
Ik ben meer dan waarschijnlijk het één en het ander vergeten, maar ik ben er van overtuigd dat als je met deze tips rekening houdt, je al een heel eind ver bent.
Neem de zoekfunctie er nog even bij en de kans dat je een kat in een zak koopt wordt steeds kleiner.
Succes
